zilverklei | workshop | workshopdata | foto's | links | voorwaarden | home


Een uniek zilveren sieraad gemaakt van zilverklei

‘s Morgens maken... ... ‘s Avonds dragen

Tot voor kort was het maken van zilveren sieraden voorbehouden aan edelsmeden die daarvoor heel wat lesuren nodig hadden. Door toepassing van zilverklei is het voor iedereen mogelijk om zilveren sieraden te maken. Dit materiaal geeft je de mogelijkheid je zilveren wensen vorm te geven. Dus laat je eigen fantasie spreken of gebruik een van mijn ontwerpen als uitgangspunt. Elk sieraad is uniek!

Ik leer je de basisprincipes van het werken met zilverklei in een dag. In kleine groepjes van 4 tot 6 personen. Meer praktijkervaring doe je daarna gewoon thuis op of in aanvullende cursussen. Ik werk met PMC, Precious Metal Clay, van de firma Mitsubishi Materials in Japan.

Het werken met deze klei heeft binnen het ontwerpproces een ander uitgangspunt dan het werken met plaat- of draadmateriaal. Het is dus geen vervanging voor het traditionele werk van een edelsmid. Eerder een aanvulling hierop.


In vijf stappen een sieraad van zilverklei

Vormen
Zilverklei ziet er uit als gewone witte klei. Het voelt hetzelfde aan en laat zich ook zo bewerken. Rollen, rekken, boetseren, alles wat je maar kunt verzinnen en met je vingers kunt vormen, kan met zilverklei gemaakt worden.

Drogen
Je droogt de klei in de oven of met de föhn. Die wordt zo hard als gips. Drogen kan ook in 24 uur bij kamertemperatuur.

Bijwerken
Nu is het eenvoudig om je sieraad bij te werken, te vijlen en te schuren.
In deze fase perfectioneer je het sieraad.

Bakken
Dan gaan we het bakken in een oven bij 800°C.
Ook is het mogelijk kleine voorwerpen met een handbrander te bakken.

Afwerken
Met een messingborstel geef je het sieraad zijn zilverglans. De polijststaal maakt het hoogglanzend. Nu is je zilveren kunstwerkje klaar om te dragen. Geniet van de reacties!

verder naar de workshops | nieuws